Varför jag väljer ekologiskt, del 3

Då var jag framme vid den tredje och sista delen i ämnet varför jag valde att gå ekologiskt och varför detta är så viktigt, inte bara för mig utan också för familjen, det vill säga sambon och barnen. Hoppas ni finner detta lika intressant som mig och att ni gillar det ni läser.

Har du någonsin tänkt på?

Detta för mig lite osökt till en annan del av ämnet och hamnar egentligen lite utanför tänket med – Varför odla ekologiskt, varför inte köpa ”vanliga” besprutade primörer i affären. Om du nu stått i affären. Hade du valt just denna morot som kanske råkar vara aningen “missformad”, tagit hem den och tillrett den? Varför inte? Säger jag – för förmodligen satt du just nu och sa ”nej” på min fråga. Högst sannolikt så är bl.a. det momentet orsaken till att du köper besprutad odling i affären.

För varför måste folket vara så otroligt kräsna på kvalitén på det odlade formen? Vad gör det om det är en stackars bula på tomaten när du plockar den? Om du tar hem just den tomaten, skär upp den i skivor och serverar. Kommer din familj eller vänner skrika rakt ut med ett ”NEJ ALDRIG” för det? Sannolikt blandar du ihop den skivade tomaten i sallad, ugnsbakar den eller steker den lite lätt! Variationerna är många. Helt ärligt! Kommer det synas?

Du skapar skillnad!

Du skapar skillnad!
allt i dina händer

Nu undrar du säkert varför jag pratar om detta och om jag håller på sväva iväg totalt? Men nej. En av anledningen till den besprutade odlingen idag, är du som konsument. Du som person när du handlar, är så otroligt kinkig på primörerna du väljer, så en hel del av det som affären serverar i backarna måste till slut gå tillbaka ut på lagret hos butiken för att sedan slängas i en maskin som krossar sönder allt detta och sedan går till tippen.

I och med att denna process som skapas av oss som är så otroligt kinkiga trotts att vi vet att primörerna fungerar utan problem väl hemma i köket. Så ger detta en kedjereaktion där ute i världen hos bönderna, att odla mer och snabbare för att kunna tillmötesgå våra löjliga krav. Att det finns primörer i matbutiken – hela tiden. För att möta dessa fjantiga krav, så behöver bönderna ta till dessa kemikalier för att uppnå ökad produktion eftersom vi ser till att butikerna måste slänga så mycket.

Anledningen till att jag vet detta, är alla butiker jag varit hos och speciellt på deras lager då jag med 20 års erfarenhet som tekniker, servat dessa maskiner som pressar sönder/ tar hand om allt odlat som folk vägrar köpa p.g.a. ett hack i moroten, bulan i tomaten eller för den delen, den där aningen mjuka löken som legat i butiken så länge för att samtliga sorterar bort den p.g.a. den fula fläcken som finns på ena sidan av löken. Men som är totalt ofarlig. Detta startar denna kedjereaktion med odlare primörer som får stå ut med kemikaliska tillsatser som jag skrev om tidigare i artikeln.