Varför jag väljer ekologiskt, del 2

Som jag nämnde i första delen av denna artikel. Tiden innan jag träffade min sambo, så hade jag en bedrövlig livsstil när det gällde att ta hand om min kropp. Just att äta rätt och nyttigt. Få i sig rätt vitaminer och alla dessa mineraler som kroppen behöver. Så inte bara min aktiva tid på gymmet som påverkar mitt val av kost. Min sambo har fått mig att förstå det nyttiga i ekologiskt odlande och dessa fantastiska primörer. Hon har nog arbetat rätt hårt för att få mig att förstå. Vilket jag tycker i skrivande stund att så borde ju inte vara fallet. Att förstå det nyttiga med ekologiskt odlande borde ju vara en självklarhet.

Detta med att laga mat är fortfarande inte min grej. Står mer än gärna över och låter min sambo husera i köket till 100%. Som en stor bonus i hennes arbete, så är hon helt fantastisk på matlagning, även på att baka gott. Jag är fruktansvärt bortskämd.

Det mest fantastiska med ekologist odlande är hur mycket bättre magen mår och även resten av kroppen. Det är absolut ingen skröna och något slags idé-sälj som olika personliga tränare och matlagningscoatcher på tv har – jag lovar. Men! Det är som mycket annat. Det måste provas och upplevas. Det går inte att endast lyssna på allt prat från andra människor och sedan fundera på om det hela är ens grej att göra.

Ha hela tiden i åtanke – De vitaminer och mineraler som finns i de olika primörer vid odling, försvinner, dödas av all kemikalisk besprutning. Med ekologist odlat så förhindrar bonden att göda jorden med massa dödande kemikalier.

Det berikande med ekologiskt odlande

Det berikande med ekologiskt odlande
Det berikande med ekologiskt odlande

Odlingen måste få ha sin naturliga gång på växtriket precis som vilken art som helst. Som familjefar vill jag naturligvis ge mina barn en bra start i livet och ge dem de bästa av smaker och dofter som ursprungligen kommer från växtriket/ naturen. Eftersom jag och min familj bor på landet så tycker jag och min sambo att steget med ekologiskt odlat, är en naturlig process i livet. Vi ger våra barn en bra start i tidigt skede och vi visar även hur man odlar och hur odling går till på ett naturligt sätt. När dem senare blir äldre så kan dem självklart välja vad de vill mata sin kropp med.

Förhoppningsvis så har vi tillsammans med andra, lyckats stoppa denna massproduktion av besprutade produkter till nästa generation barn, så det inte går att välja. Men allt handlar även om hur vi själva som individer, som konsumenter – planerar, agerar och handlar när vi står där i matbutiken och skall välja.

Detta är ett ämne som ligger mig väldigt nära och något som jag brinner för. Från början var det planerat att jag skulle skriva två inlägg kring ämnet men när jag väl satte igång visade det sig att jag hade betydligt mer än så att dela med mig av, så därför blir det nu också en tredje del som publiceras inom kort.