Vad händer egentligen med klimatet, del 1

Ja, vad är det egentligen som händer med klimatet? Det är säkert en fråga som många har ställt sig under den här sommaren. Värmerekord, torka och skogsbränder har resulterat i att även diskussionen om miljö och klimat har blivit hetare än någonsin och klivit fram som ett av de viktigaste debattämnena inför det kommande riksdagsvalet. Är det här ett smakprov på vad som komma skall? Är det här extrema klimatet här för att stanna? Och är det människan som ligger bakom? I den här artikelserien på två delar ska vi granska dessa frågor. I den första delen ser vi närmare på sommaren som varit här i Sverige och i seriens nästa del spekulerar vi i vad som faktiskt kan hända med planeten om växthuseffekten håller i sig och jordens medeltemperatur fortsätter att stiga. Många kanske uppskattar det väder som varit, men den här sommarens extrema värme är ett varningens tecken och samtidigt som den tydligt visar varför vi måste börja tänka och handla mer klimatsmart och ekologiskt!

Värmerekord, torka och bränder

Jetströmmar ur balans
Jetströmmar ur balans

När jag sitter och blickar ut över gräsmattan som leder fram till badstranden ser jag familjer som njuter av en picknick, livsnjutare som solar och barn som leker i vattnet under en molnfri himmel. Men jag ser också något annat. Jag ser orosmoln som flockas vid horisonten. Jag ser en gräsmatta som mer liknar en afrikansk savann under torrperioden, träd som hänger, växter som vissnar, törstar efter vatten. Det är inte den lummiga grönska som vi vanligtvis har haft. Luften är kvav och sträv. Huden ständigt klibbig. I början av sommaren var värmen välkommen, nu är den plågsam. Den sitter på ens axlar och tynger ned en, suger ut energi och ork.

Samtidigt rasar flera skogsbränder som förstör både skog och människors hem. Brandkåren jobbar frenetiskt tillsammans med frivilliga för att hålla lågorna under kontroll. Under tiden tänder människorna på gräsmattan en grill trots eldningsförbud – och här någonstans sköljer en känsla av uppgivenhet över mig. För det är svåra utmaningar vi står inför, och de kräver att alla hjälps åt. Men det är med klimatet precis som med grillen: människor har svårt att förstå att de är en del av helheten, att även deras handlingar som enstaka personer faktiskt spelar roll. De tänker att det inte gör någonting ifall bara jag grillar. Och det är detta tankesätt som gör mig verkligt orolig. Vi måste förstå att det är alla människors sammanlagda påverkan på klimatet som skapar stora effekter – därför är varje individs val viktigt.

Jetströmmar ur balans

Jetströmmar är kraftiga strömmar av luft högt upp i atmosfären. Den här sommarens rekordvärme har varit möjlig på grund av att en sydlig jetström glidit in och parkerat på nordliga breddgrader. När jetströmmen ligger långt norrut kan varm luft från sydligare breddgrader följa efter, vilket ger höga temperaturer. Det var även jetströmmens placering som gjorde att våren kom ovanligt sent i år – då envisades nämligen jetströmmen med att ligga kvar längre ned i Europa. Att jetströmmarna kan bli mer instabila och att deras normala rörelsemönster kan rubbas som ett resultat av jordens temperaturökning är något som forskare varnat för länge. Det här kan alltså vara ett av de första stora tecknen på konsekvenserna av människans klimatpåverkan.

I nästa del av artikelserien ska vi se närmare på vad som kan ske om vi inte lyckas vända den negativa klimatutvecklingen.