TIPS & TRIX MED ODLING

Jag ska nu inte ge er en uppsjö av tips och trix gällande odling. Men det finns två ganska bra och energi-givande naturmedel att ta till. Visste du att nässelvatten är ett av många knep för att ge energi till odlingen? Det en del process med att ta fram, skapa nässelvatten. Så vill du testa så Googla gärna. Finns en uppsjö med instruktioner på nätet. Det gäller bara att hitta rätt i ”djungeln”, hitta en instruktion som passar just dig att läsa.

Det luktar skunk, i flera dagar. Men det gäller att med viss omsorg välja en bra tidpunkt för hanteringen. Det bästa är att sikta in på några mulna dagar, gärna dagar med regn. Bästa är om det har regnat innan gödselvattnet ska fördelas ut i jorden, för då är jorden fuktig och vattnet sipprar ner lättare.

Se upp för så kallade stekheta dagar, detta gör att vattnet hellre lägger sig på ytan av jorden och rinner iväg åt sidorna. Speciellt om det t.ex. är bar jord som vattnas. Ett annat exempel är t.ex. urinvatten. Eller som vissa kallar det, guldvatten. Helt rätt! Urin är kväverikt men innehåller också ämnen som kalium och fosfor och är därför ett välbalanserat gödselmedel. Blanda en del urin med 9 delar vatten och vattna ut.

Vattna mellan raderna och inte på plantorna och undvik att gödsla med urin ett par veckor före skörd (gäller främst sådan odling som växer nära jorden). Att använda urin är dessutom lite extra miljövänligt eftersom vi inte spolar ner urinet med vatten. Det kan också ha viss avskräckande effekt på t.ex. rådjur. Nu använder vi i familjen inte urin dock. Men hur kan jag veta detta med tanke på mitt så kallade blyga och lilla intresse för odling? Givetvis min sambo som tipsat mig och ständigt förklarar naturens magi. Som jag nämnt innan i tidigare artikel – hon påminner gärna lite om husmor Alva från Madicken-serien.

Tips inför växthus bygge

TIPS INFÖR VÄXTHUS BYGGE
TIPS INFÖR VÄXTHUS BYGGE

Jag ska inte göra en mega-artikel om växthus. Men det finns vissa saker som är absolut värt att ta med i beräkningen. Oavsett du köper ett färdigt koncept eller bygger egenhändigt växthus. Nu menar jag inte att du skall bygga ett gigantiskt växthus. Men plats är bra och du skall absolut inte snåla på utrymmet. Gäller även i takhöjd. Växthus med låg höjd i tak riskerar att skapa dålig cirkulation. Ju högre i tak, desto större chans för luften att cirkulera med tanke på att det är ett rum du kommer fylla med växter och plantor. Med andra ord, inge bra miljö för dina växter med lågt i tak.

Planera ekonomin väl. Skriv upp varenda utgift ni kan komma på. Alla älskar vare sig ekonomi eller att sitta där med excel i datorn och räkna minsta detalj. Men i längden så lönar det sig. Framför allt om du nu skall bygga ditt växthus helt själv.

Trött på ekvationerna? Stäng ned excel och vänta gärna några dagar. Vänta helst en vecka så hjärnan får chans att koppla bort det. Annars kommer hjärnan undermedvetet att tänka åt dig, oavsett om du sover eller är vaken.