Olika ekologiska märkningar

Du står inne i din mataffär och blickar osäkert ut över hyllan fylld med olika märken av tomatsås. Varje märke har i sin tur en rad olika produkter – vissa är krossade tomater, vissa är pressade tomater, vissa är tomatpuré. Vissa är billiga, somliga är dyra. En del har en mängd olika märkningar på sig, andra inga alls. Du tar upp en förpackning, granskar den, tar upp en annan. Den andra har helt andra märkningar än den första, men de kostar lika mycket. Vissa sträcker sig direkt efter det billigaste alternativet, medan andra vill göra ett mer medvetet val, men att orientera sig den ekologiska märkes-djungeln är inte alltid en enkel uppgift. Det finns en mängd olika märken som alla betyder lite olika saker beroende på vilka krav som ställs på varan för att den ska få bära märket. De flesta som handlar har heller ingen vidare koll på vad de olika märkena står för, utan nöjer sig med att välja en produkt som bara har någon märkning, eller som det uttryckligen står ekologiskt på. I den här artikeln ska vi gå igenom några av de vanligaste märkningarna som signalerar att din produkt är ekologisk eller på annat vis miljövänlig.

Ekologiska och miljövänliga märken

Ekologiska och miljövänliga märken
Ekologiska och miljövänliga märken

Bra Miljöval är det märke som används av Naturskyddsföreningen för att signalera att en vara är bra val för miljön. Märkningen förekommer mestadels på sådana produkter som ofta brukar innebär en stor negativ inverkan på miljön, såsom textiler eller hushållskemikalier, men även tjänster som transporter innefattas. Märkets grundprinciper är att värna biologisk mångfald samt minska förbrukningen av naturresurser. Ett bra märke för dig som letar efter miljövänliga alternativ utanför mataffären.

Demeter sitter på matvaror framtagna genom biodynamisk odling. Biodynamisk odling innebär ungefär samma sak som ekologisk odling, men här finns även ett mål om att gårdarna ska vara/bli helt självproducerande – och alltså inte behöva köpa in någonting utifrån. All gödsel och allt foder ska produceras på gården i en form av mini-kretslopp. Märkningen tilldelas av Svenska Demeterförbundet, en ideell förening som brinner för miljön! En av de mest välkända märkningarna är KRAV. KRAV-märket innebär att produkten är odlad på ett ekologiskt sätt, både gällande klimat, natur, djur och människor. För att en produkt ska få vara KRAV-märkt krävs att den kontrolleras varje år så att inga kemikalier används i odlingen. KRAV-märkta varor får heller inte innehålla genmodifierade organismer (GMO). KRAV har blivit ett allt vanligare märke, och har du inte koll på några andra märken så kan du åtminstone hålla utkik efter detta så hamnar du rätt. Ett annat märke som blivit populärt är Fairtrade. Det är förvisso en märkning som innebär att produkten måste uppfylla kriterier gällande social hållbarhet och arbetsvillkor. Men den främjar även ekologisk produktion. Dessutom medför bättre villkor för arbetarna ofta att odlingarna blir mer ekologiska, eftersom de till exempel inte kan bespruta plantagen på samma sätt. En odling full av gifter är ju inte direkt god arbetsmiljö. Förhoppningsvis har du nu lite bättre koll på vad du ska kika efter när du letar efter bra alternativ i mataffären!