Säkra och icke-giftiga bakredskap: En guide till de bästa alternativen

Jag har haft min guide för icke-giftig kokkärl uppe under en tid, och den har varit en av mina mest populära inlägg hittills. I det inlägget nämner jag kortfattat icke-giftig bakredskap. Men det fanns ärligt talat många märken som jag inte hade haft möjlighet att testa. Så jag har testat alla de mest populära icke-giftiga märkena och jag presenterar nu min guide för icke-giftigt bakredskap!

Tyvärr kan bakredskap innehålla oönskade gifter. Som tur är finns det många icke-giftiga bakredskapsmärken för alla budgetar. Och jag tar bort gissningsarbetet när det gäller att köpa genom att dela med mig av min guide för icke-giftigt bakredskap!

Är bakredskap verkligen giftiga? Om du har haft chansen att läsa mitt inlägg om icke-giftigt kokkärl har du förmodligen en ganska bra uppfattning om att, ja, bakredskap kan också vara giftiga. Som tur är är inte alla bakredskap tillverkade av giftiga ingredienser och det finns några riktigt bra valmöjligheter där ute. Här är några material att se upp för när du försöker undvika gifter i ditt bakredskap.

Teflon (PTFE) Den vanligaste non-stick-substansen är Teflon (ursprungligen tillverkad av företaget DuPont). Teflon innehåller kemikalien polytetrafluoreten (PTFE). Det som gör det så populärt att använda i bakredskap är att det är icke-reaktivt, non-stick och fläckbeständigt. Låter bra – tills du läser den finstilta texten om de gifter det släpper ut varje gång du använder det! Medan DuPont hävdade att Teflon var säkert under vissa omständigheter, tittade EWG närmare på detta redan 2003. De granskade studier som sträckte sig tillbaka till 1950-talet och visade att DuPont visste under lång tid att Teflon släppte ut skadliga ångor även vid låga temperaturer. De visste också att det kunde orsaka akut sjukdom. Ännu skrämmande är att Teflon ursprungligen tillverkades med kemikalien PTFE, men på 1950-talet började de tillsätta perfluorooktansyra (PFOA) eller C8 för att hjälpa till att minska klumpigheten från att bara använda PTFE. Detta producerade dock en ännu giftigare substans som kan ansamlas i kroppen över tid. Det har kopplats till många sjukdomar, från cancer, leversjukdom, sköldkörtelproblem och tillväxtproblem. Det finns i luften och vattnet. De som arbetade och bodde i området där det tillverkades exponerades för höga doser som skapade betydande hälsoproblem, från medfödda defekter hos spädbarn till cancer, sköldkörtelsjukdom, ulcerös kolit och högt kolesterol. Som tur var togs PFOA bort från Teflon redan 2013.

När PFOA fasades ut ersattes de av en kemikalie som kallas GenX, som är mycket lik PFOA i struktur (de tillhör samma familj av kemikalier som kallas PFAS).

Kort sagt, allt som innehåller Teflon bör undvikas! Och du bör leta efter bakredskap som är fria från PFAS, inte bara PFOA, eftersom det kan finnas många andra kemikalier (till exempel GenX) kvar i det bakredskapet. 2) Aluminium Aluminium är prisvärt, lättillgängligt och en utmärkt värmeledare. Potentiellt en bra resurs när man tillverkar bakredskap. Fel! Aluminium är också en mjuk och mycket reaktiv metall som kan övergå till din mat.

Det är också en känd neurotoxin som kan hämma upp till 200 biologiska funktioner, och det har föreslagits att det kan finnas en koppling mellan det och neurodegenerativa sjukdomar (som Alzheimer’s, ALS, Parkinsons, etc). Aluminium är bioackumulativt, vilket innebär att det kommer att ansamlas i kroppen över tid! Inte nog med det, men aluminiumkärl har i laboratoriemiljö vid simulering av matlagning visat sig avge kadmium, koppar och arsenik i maten också. (källa) 3) Bly Tyvärr tillverkas många olika typer av kokkärl och bakredskap med bly, inklusive glas- och keramiska (både ren keramik och keramiskt belagda) kokkärl. Blyet finns där av en anledning – för att göra produkten mer stel. Eller med andra ord, mindre benägen att gå sönder och ha mer stötdämpning. Men, du gissade rätt, bly har stor sannolikhet att övergå till din mat! Det finns en lång lista med potentiella hälsoeffekter från antingen kort- eller långvarig exponering för bly, som inkluderar allt från huvudvärk, buksmärta, depression, missfall, etc. Men särskilt skrämmande är effekten bly kan ha på spädbarn och barn.

Detta är inte en komplett lista på något sätt över alla giftiga ämnen som finns i bakredskap. Men jag hoppas att jag kan betona att eftersom giftiga ämnen som dessa kan finnas i kokkärl är det ännu viktigare att forska och investera i bakredskap som är kända för att vara säkra. Jag kommer att diskutera mer ingående nedan mina favorit icke-giftiga bakredskapsmärken! Vilka är de bästa typerna av icke-giftigt bakredskap? Som tur är finns det många alternativ för icke-giftigt bakredskap. Och många av mina val kommer från samma märken som jag får mitt kokkärl från! Här är de typer av bakredskap som jag känner mig trygg med att använda för min familj:

  • Rostfritt stål
  • Keramiskt belagd
  • 100% keramik
  • Silikon
  • Gjutjärn
  • Glas
By Gösta & Anna Karin

Välkommen till Ekologiskt Forum! Vi är en blogg dedikerad till att främja en hälsosam och hållbar livsstil genom fokus på ekologiska produkter, mat och drycker, samt vikten av vitaminer och mineraler för välmående. Vänliga hälsningar, Gösta & Anna-Karin

Lämna ett svar

Liknande artiklar