Hur odlar man ekologiskt?

Funderar du på att börja odla ekologiskt? I tidigare artiklar har vi diskuterat vad ekologiskt faktiskt innebär, bland annat att odla utan giftiga besprutningsmedel och konstgödsel. Jag har även presenterat ett antal avgörande argument för varför det faktiskt är viktigt med ekologiskt, och varför du därför borde välja det ekologiska alternativet när du står i mataffären och funderar över vad du ska laga för middag. I den här artikeln ska vi istället se närmare på hur du faktiskt kan göra om du har bestämt dig för att börja odla ekologiskt – antingen i mindre skala, typ hemmaodling, eller mer storskalig ekologisk produktion.

Att odla ekologiskt själv

Att odla ekologiskt själv
Att odla ekologiskt själv

Att odla ekologiskt själv behöver verkligen inte vara särskilt svårt – de flesta gör det förmodligen redan utan att tänka på det. Redan innan jag fick upp ögonen för det ekologiska odlade jag tomater, paprika, andra grönsaker och bönor på ekologiskt vis hemma i köksfönstret och på balkongen. Den här typen av grönsaker är både enkla och roliga att odla ekologiskt hemma. Plantera på våren och vid behov är det bara att tillföra ekologisk växtnäring. Skulle dina plantor angripas as skadedjur fungerar det oftast hur bra som helst att tvätta av dem med vanlig ekologisk såpa. Allt annat som behövs är egentligen bara vatten och solljus. Om du har trädgård tycker jag absolut att du ska avsätta en del av den till odling. Det kanske verkar som mycket jobb att förbereda jorden, rensa, vattna med mera, men det är helt klart värt det. Trädgårdsarbete är en tillfredsställande och nästan meditativ hobby, och när du väl skördar frukten av din möda kommer du att känna dig väldigt nöjd. Som Voltaire förkunnade som avslutning av Candide: ”man måste odla sin trädgård”.

Vill du börja odla ekologiskt i din trädgård finns det en del tips! Du bör så snart som möjligt börja med en egen kompost. På så vis kan du ta tillvara på allt rens från trädgården och återanvända det som näring till din odling. Ogräs som drar näring ur jorden är inte längre något problem – rensa det, lägg det på komposten och använd det sedan istället för att berika din trädgård. Du kan dessutom kompostera matrester med mera och på så vis förbättra din egen källsortering! Det är faktiskt en fördel att blanda kompost av växtdelar med matavfall. Växtkomposten tenderar nämligen att bli alltför näringsfattig, medan matkomposten var motsatt problem. Blandar man de två tillsamman får man ofta en lagom koncentrerad kompost att hälla på odlingen.  Tänk även på att rotera grödorna i din trädgård varje år. Om du odlar samma sak på samma plats år ut och år in riskerar du att jorden utarmas på den näring som växterna behöver. Komposten hjälper dig förvisso att återbörda mycket näring till jorden, men det är ändå fördelaktigt att använda en bra växtföljd. Vissa växter tillför faktiskt näring till jorden; det gäller till exempel lupin, ärtor och bönor. De binder nämligen näring ur luften som sedan hamnar i marken. Det är dessutom roligt att variera sig – dels får du prova på att odla fler olika plantor, dels får du en trädgård som ser annorlunda ut varje år!