Hur jag började med ekologiskt – del 1

Fördelen med växthus? Tänkte jag i början. Min sambo var helt enveten om att ett växthus skulle byggas. Denna diskussion kom upp knappa halvåret efter att vi flyttat ihop. Jag var ganska emot av vissa anledningar att bygga ett växthus. Av tidigare erfarenheter att låna ut sin tid till kompisar och vars sambo skulle ha ett växthus monterat. Dels var det som jag vill beskriva det, nyckelfärdigt, men ändå inte. Med andra ord ett färdigt koncept från leverantör. Allt skulle på plats och givetvis enligt leverantörens beskrivning. F-an om du missade en punkt. Bara att demontera, gör om gör rätt och montera. Så åtskilliga timmar gick åt. Trotts att vi var 3 personer på plats. Alltså? Det är ju bara ett växthus, tänkte man…

Åter till det ekologiska alternativet

Vi bor trotts allt på landet, men jag var ändå ganska emot att ”behöva odla massa” grönsaker. Intresset låg som sagt helt hos min sambo. Vi är väldigt olika som personer men kompletterar varandra fruktansvärt bra. Min syn på grönsaker förr – Dom finns ju i matbutiken!

Efter en del diskussioner som innehöll allt från svordomar mot varandra och ”jag ger upp nu” situationer, till att lyckas få fram flertalet planritningar med bådas olika mått på allting.  Ska vi verkligen ha ett växthus? Så blev det ändå att jag fick jag inse att hon vann loppet. Det är ju trotts allt hennes största intresse och riktig kärlek övervinner allt. Med tiden och uppbyggnaden av växthuset så förstod jag faktiskt, ärligt, charmen med eget växthus. Vi kan ta den historien vid ett annat tillfälle. Och med åren så har vi ordnat, dekorerat om och fyllt på och odlar flertalet frukt, grönt och bär.

historien om mitt växthus för en annan tid
historien om mitt växthus för en annan tid

Min syn på ekologiskt har verkligen förändrats och mitt intresse har faktiskt krupit fram sakta och säkert i och med att jag märker mer och mer hur egen odlat påverkar kroppen.  Jo, det är faktiskt ingen skröna från t.ex. olika personliga tränare, som många tror, att dem på något dolt vis vill få dig att handla dyr ”Eco mat”. På tal om personlig tränare så har jag dessutom tagit upp min träning som legat vilande alldeles för länge och träningen i sin tur har även gett ett ”wake’up call” för mig, hur kroppen mår så mycket bättre med ekologiskt odlat.

Jag var ganska bedrövlig med kosten innan jag och min sambo träffades. Jo, visst är hamburgare och annan snabbmat fantastiskt gott vissa stunder. Men vad gör egentligen den maten mot kroppen? Och du kan inte försöka påstå för mig att samtliga snabbmats-kedjor använder ”ecomat”.

Min sambo har sakta och säkert fått mig att prova olika primörer. Och ärligt talat, faktiskt med en viss belåtenhet hos mig. Ett annat plus, en stor nyttig faktor om du t.ex. är familjefar. Barnen får en helt annan syn på grönsaker per automatik och dessutom ger du dessa fantastiska små varelser chansen att äta obesprutade grönsaker och frukt från massa onaturligt framtagna kemikalier. Vet du hur mycket av dessa vitaminer och mineraler som dessa kemikalier tar bort? Lycka till med ekologiskt odlat. Smaklökarna kommer explodera.