Hårväxt och hälsa: De bästa vitaminerna för att främja tjockt och friskt hår

När du åldras upplever du olika förändringar i kroppen, inklusive tunnare hud, muskelförlust och sämre absorption av vitaminer. En brist på vitaminer kan påverka dina ben, hud och immunsystem och kan även påverka ditt hår och hårbotten.

Tyvärr finns det inga magiska piller som ger dig långt och flytande hår över en natt; dock kan en näringsrik kost kompletterad med vitaminer över tid ge din kropp det den behöver för att producera tjockare och fylligare hår.

Du har nästan 100 000 hårfolliklar på huvudet, de flesta av dem är i den anagena (växande) delen av hårets tillväxtcykel. Dina hårfolliklar behöver näring inifrån med specifika vitaminer för att fortsätta växa och förnya sig. Att välja de bästa vitaminerna för ditt hår är avgörande för att bibehålla en hälsosam hårbotten och livfullt hår.

Hårvitaminer och multivitaminer kommer i alla former och storlekar, så låt oss gå in på vilka vitaminer, kosttillskott och näringsämnen som spelar en roll för att bekämpa håravfall och främja frisk hårväxt.

Vad gör vitaminer för ditt hår?

När din kropp inte har tillräckligt med ett visst vitamin för att möta sina behov prioriterar den att använda den begränsade resursen för att säkerställa din överlevnad. Detta fenomen, känt som triages teori, innebär att de näringsämnen du intar används för att nära essentiella processer som hjärnfunktion före icke-essentiella uppgifter som hårväxt.

En brist på vitaminer kan därför leda till långsammare hårväxt, skörare strån, minskad produktion av sebum (din naturliga hårbottenolja) och till och med håravfall. Genom att komplettera din kost med tillräckliga mängder vitaminer tillhandahåller du din kropp och hårfolliklar de nödvändiga näringsämnena för att stärka och förtjocka ditt hår.

Här är en översikt över de bästa vitaminerna för hårväxt.

Vitamin A förbättrar fuktbalansen i hårbotten och ökar cirkulationen

Vitamin A är ett essentiellt vitamin för välmående hår. Olika metaboliska processer får din kropp att kontinuerligt producera fria radikaler, molekyler som skadar frisk celldelning och påskyndar åldringsprocessen – inklusive dina hårfollikelceller.

Vitamin A har antioxidativa egenskaper som tar bort dessa reaktiva radikaler och skyddar dina hårfollikelceller. Dessutom är en konstant nivå av vitamin A i kroppen förknippad med förbättrad blodcirkulation, vilket främjar hårets hälsa och återväxt.

Att ta ett tillskott med vitamin A förhindrar torr hårbotten genom att bibehålla funktionen hos dina talgkörtlar, vilket resulterar i ökad produktion av sebumolja för din hud och hårskaft, och ger dig ett fylligt och tjockt hår.

Det är dock viktigt att begränsa ditt dagliga intag av vitamin A, eftersom för mycket kan leda till toxikositet, vilket kan orsaka hälsoproblem, inklusive håravfall. Better Not Younger’s Significant Other Hair, Skin & Nails Supplement + Retinol Boost innehåller 1200 mcg vitamin A.

B-vitaminer näring för hårfolliklar

B-vitaminerna utgör en grupp av åtta vattenlösliga vitaminer som inkluderar biotin (vitamin B7), B5 (kalcium-D-pantotenat), B6 (pyridoxinhydroklorid), vitamin B9 (folsyra) och B12 (cyanokobalamin).

Dessa vitaminer hjälper till att producera röda blodkroppar som levererar syre och näringsämnen till din hårbotten och hårfolliklar, vilket gör dem avgörande för ett glänsande hår.

Biotintillskott tillhandahåller ett viktigt mikronäringsämne för hälsosam hårväxt och nageltillväxt.

B5, även känt som pantotensyra, motverkar håravfallsproblem relaterade till klimakteriet, inklusive återreglering av sebumolja och ökad produktion av melanin.

B6 främjar produktionen av röda blodkroppar och bryter ner aminosyror och omvandlar dem till keratin, som är hårets primära byggsten och proteinet som förebygger brott och kluvna toppar.

B9, folsyra, är viktig för DNA-reparation, syntes och användning, vilket gör den nödvändig för snabb celldelning i dina hårfolliklar. Resultatet är välmående folliklar och friskt, glänsande hår.

B12 är nödvändigt för neurologisk funktion, DNA-syntes och bildning av röda blodkroppar. Låga nivåer av vitamin B12 kan leda till håravfall och anemi. Åldrande kvinnor behöver särskilt detta vitamin för att främja tillväxten av starkt och hälsosamt hår.

Vitamin C bygger kollagen och skyddar mot fria radikaler

Som de flesta av oss vet är vitamin C, eller askorbinsyra, utmärkt för att bibehålla ditt immunsystem, men det är också en av de bästa vitaminerna för håret. Det är ett vattenlösligt vitamin som skyddar mot skador från fria radikaler. Eftersom din kropp inte kan producera det själv måste du få det genom frukt, grönsaker, bladgrönsaker eller vitamin-tillskott.

Vitamin C hjälper din kropp att absorbera järn, bygger kollagen och hjälper till att transportera syre i hela kroppen, vilket skapar långa och elastiska lockar och fungerar i samklang med din schampo och balsam.

Vitamin D stimulerar dina hårfolliklar

Vitamin D är en fettlöslig mikronäringsämne som ofta kallas ”solljus-vitaminet”, eftersom din hud absorberar 50 till 90 procent av ditt dagliga behov; resten kommer från din kost. Brist på vitamin D är kopplat till kroniska sjukdomar, problem med benskörhet och möjligtvis håravfall, och påverkar nästan 42 procent av amerikanerna. Genom att komplettera din kost med vitamin D kan du stimulera äldre hårfolliklar och kanske generera nya.

Vitamin E främjar regenerering och minskar oxidativ stress

För att dina folliklar ska kunna skapa strålande hår behöver de att ditt blodomlopp levererar en kontinuerlig näringstillförsel. Vitamin E vidgar dina blodkärl och förhindrar sammanfogning av blodplättar (blodproppar), vilket annars skulle hindra blodflödet – detta gör att blodet kan cirkulera genom din kropp till din hårbotten för att leverera viktiga näringsämnen till folliklarna.

Vitamin E är också en bevisad antioxidant som minskar kroppens fria radikaler och minskar den oxidativa stressen som kan leda till celldöd i huden, inklusive huden på din hårbotten, när du åldras. Detta fokus på hårbottenhälsa gör vitamin E till en av de bästa vitaminerna för långsiktig hårtillväxt och stärkning.

Andra vitaminer som kan förbättra hårets integritet Nu när vi har gått igenom vitamin- och mineralalfabetet, här är några andra vitaminer du kan lägga till i din hårvårds- och hudvårdsarsenal och topiska produkter.

Åkersätesextrakt

Åkersätesextrakt kan förbättra cirkulationen, inklusive hårbotten. Din hårbotten kan producera mer hår när den stimuleras genom förbättrad blodcirkulation! Många människor upplever att åkersätesextrakt är användbart genom att applicera oljan direkt på hårbotten.

Ashwagandha

Ashwagandha innehåller en rad näringsämnen, inklusive protein och järn. Vårt hår består av protein, så det är inte konstigt att ashwagandha har blivit en kraftfull aktör när det gäller hårtillväxt och hälsa. Du kan hitta ashwagandha i form av pulver eller kapslar, för att inte tala om att den ökar hårets hälsomål i många kosttillskott och vitaminer för hårtillväxt.

Keratin

Keratin finns naturligt i ditt hår och naglar och hjälper till att bygga dessa strukturer. Många kosmetiska och skönhetsprodukter innehåller keratin, inklusive schampon, balsam, hårbehandlingar och nagelvårdslösningar. Keratin tillskott kan vara ett alternativ om du vill stärka ditt hår från insidan ut.

Sammanfattningsvis är det viktigt att få en balanserad kost med tillräckliga mängder vitaminer och näringsämnen för att främja en hälsosam hårväxt. Kompletterande tillskott kan vara en hjälpsam åtgärd för att säkerställa att du får de nödvändiga vitaminerna och mineralerna för ditt hår. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller en dietist innan du börjar ta några kosttillskott för att säkerställa att de är lämpliga för dig och dina specifika behov.

By Gösta & Anna Karin

Välkommen till Ekologiskt Forum! Vi är en blogg dedikerad till att främja en hälsosam och hållbar livsstil genom fokus på ekologiska produkter, mat och drycker, samt vikten av vitaminer och mineraler för välmående. Vänliga hälsningar, Gösta & Anna-Karin

Lämna ett svar

Liknande artiklar