Hälsotips för välmående: Prioritera Sömn, Minska Stress och Ta Hand om Din Matsmältning

Jag är så exalterad över att dela 7 hälsosamma vanor för 2019 med dig! Jag ville verkligen dela ett inlägg som skulle både inspirera dig i din hälsaresa och få dig att vilja ta nästa steg under 2019. Det är lätt att göra en lista med hälsomål och sluta med 20, men jag ville att det skulle vara praktiskt och genomförbart. Jag valde 7 efter att ha tänkt efter. Det är ju trots allt en för varje dag i veckan.

Jag har varit på den här hälsaresan ett tag och har läst många böcker, lyssnat på många poddar och har en ganska bra uppfattning om vad som är verklig hälsa och vad som är en fluga. Flugor varar inte, men verklig hälsa gör det. Dessutom vill vi inte ha flugor, vi vill skapa långvariga vanor som verkligen varar resten av ditt liv. Hälsa är en resa – jag säger det ofta. Det är inte en destination. Om du letar efter en quick-fix, är det här inlägget inte för dig. Det finns ingen magisk formel för att uppnå optimal hälsa, det handlar om konsekvens och små steg varje dag. Alla dessa adderar ihop.

Jag håller verkligen med. Varje dag vill du samla på dig mer och mer hälsa. Det handlar inte om en månad där du gör ”alla” hälsosamma saker, utan om de dagliga vanorna som gör skillnaden. Jag har bokstavligen varit på en resa för att läka min Hashimotos ett tag. Det här är inte något som har hänt över en natt. Det har tagit konsekventa hälsosamma vanor för att bli bättre. Men vet du vad? Det fungerar! Mina antikroppar har minskat, min energi har ökat och jag mår bra. Alla dessa små saker adderar ihop. Låt oss se över våra vanor och se var de befinner sig. Hur börjar du din dag? Hur ser frukosten ut? Är du alltid på språng? Tar du inte tid för dig själv? Tänk på ditt liv och de vanor du har antagit. Tjänar de dig eller skadar de dig?

Jag tycker att det är viktigt att ha några mål när det gäller att skapa hälsosamma vanor.

Jag tycker att det är viktigt att alltid växa och utmana sig själv att tänka större. Du kan anta nya vanor och ändra dina gamla. Det är möjligt! Ibland behöver vi bara påminnas.

Förändra ditt tankesätt – Jag antog faktiskt ett ord för det här året och det är ”tankesätt”.

Jag har aldrig gjort det här tidigare, men jag har insett hur viktigt tankesättet är när det gäller att ändra vanor genom åren och jag vill fokusera ännu mer på det i år. Om jag inte bokstavligen ändrar sättet jag tänker på kommer ingen vana att hålla. Jag kan kanske ändra tillfälligt, men det kommer inte att vara varaktig förändring. Under de senaste åren har jag insett att de områden jag har förändrat beror på förändringar och förskjutningar i mitt tankesätt. Inte för att jag var supermotiverad, för vi vet alla att det kan falna, utan för att jag hade förändrat mitt sätt att tänka på det. Jag äter helt enkelt inte mejeri eller gluten, och jag tänker inte ens på det. Jag vet att det kan få min Hashimotos att blossa upp, så jag gör det bara inte. Det är inte ens ett alternativ i mitt sinne. Om jag låter mitt tankesätt vara att kanske jag ska äta mejeri eller gluten ibland, då kanske jag gör det. Men jag går bara inte dit. Samma sak kan vara sant för vad som helst i ditt liv. Oavsett om det handlar om affärer, familj, vad som helst. Detta gäller för allt, men självklart fokuserar vi på hälsa. Tror du att du aldrig kan gå ner i vikt? Tror du att du alltid kommer att ha svårt att äta nyttigt? Vilken begränsande tro accepterar du som sanning?

Byt sällskap – Vem du omger dig med spelar roll.

Jag vet att vi alla har hört det. Vem du umgås med är vem du blir. När du omger dig med människor som får dig att sträva högre, hamnar du i linje med det. Tänk om din bästa vän ständigt tränade, var aktiv och bad dig att följa med. Tror du inte att det skulle smitta av sig på dig? Så småningom skulle du förmodligen börja träna och bli mer aktiv. Det motsatta är också sant. Om du umgås med människor som bara vill sitta och titta på TV hela dagen, äta skräpmat och inte bry sig om hälsa, kommer du troligen att anta samma vanor. Jag säger inte att du ska dumpa alla dina vänner, men fundera på vad du vill förändra i ditt liv när det gäller hälsosamma vanor och om dina vänner stöder de målen. Kanske behöver du bara stå upp och säga att du ska börja äta nyttigt och de skulle följa ditt exempel. Ibland behöver någon bara vara den första som tar steget. Samma sak kan vara sant för din partner. Kanske önskar du att de skulle vara starkare när det gäller att leva hälsosamt, men kanske måste det börja med att du tar det första steget. Var den person du vill att de ska vara och så småningom kommer det att smitta av sig på dem.

Laga riktig mat – Jag vet, det låter livsförändrande, eller hur?

Ok, det kanske verkar självklart, men det har förändrat mitt liv. Att laga riktig hemlagad mat och undvika förpackad mat. Ärligt talat äter jag sällan ute. Jag bor inte någonstans där det finns många bra alternativ. Ibland önskar jag att jag kunde få något snabbt, men det snabba alternativet för mig är närmaste snabbmatsrestaurang, och det är inget alternativ. Oavsett tror jag att att laga riktig mat är avgörande för din hälsa. Du kommer att äta mindre, äta mer näringsrik mat och spara pengar! Du förbereder bokstavligen din kropp för framgång istället för att arbeta emot dig. Jag visste inte hur man lagade mat förrän efter att jag gifte mig. Tro mig när jag säger det – jag visste inte ens hur man lagade kyckling. Jag har kommit långt. Min man skämtar nu att han är glad att jag lärde mig att laga mat eftersom jag bara skulle laga två saker när vi gifte oss. 🙂 Så om du inte kan laga mat kan du lära dig för jag är levande bevis! Dessutom behöver riktig mat inte vara överväldigande eller skrämmande. Det är faktiskt väldigt enkelt och roligt när du väl har lärt dig några tips och tricks. Skaffa en kokbok om ren mat som den här eller den här för att komma igång. Ibland krävs det bara lite inspiration eller att följa en bloggare som fokuserar på riktig mat för att hålla dig igång.

Var aktiv – Jag gillar inte att använda orden ”träning” eller ”träna” eftersom jag tror att människor associerar dem med negativa konnotationer.

Att ha en aktiv livsstil är något som alla borde praktisera. Det kan innebära att gå på en vandring, ta en promenad, träna crossfit, lyfta vikter, vad som får din kropp att röra sig. Jag vet att det har sett annorlunda ut i varje skede av mitt liv. När jag var singel var det annorlunda, när jag gifte mig förändrades det och nu när jag har barn ser det annorlunda ut. Jag brukade vara hård mot mig själv när jag inte kunde lägga ned samma tid som jag brukade när jag bara var gift och tränade. Men jag insåg att konsekvent aktivitet, även om det inte var 6 dagar i veckan, var bättre än ingen alls. Att vara konsekvent med något gör den största skillnaden. Allt går tillbaka till det där citatet om att ackumulera hälsa som min bror alltid säger. Det är de små sakerna som adderar upp. Gör något som du älskar! Jag hör så många människor som försöker gå till gymmet och springa på löpbandet och de hatar det. Gör det inte! Hitta något som är roligt, som utmanar dig och får dig att vilja ha mer. Det kan ta ett par olika försök, men tvinga inte dig själv att göra saker som du vet att du inte kommer att hålla fast vid i det långa loppet. Att vara aktiv ger dig mer energi, förbättrar ditt övergripande välbefinnande och hjälper dig att uppnå dina hälsomål. Så kom igen, kom ur soffan och gör något idag!

Prioritera sömn – Sömn är något som jag tror att många av oss underskattar.

Vi tror att vi kan göra utan, men det kan vi inte. Om du kämpar med viktminskning eller tränar och inte ser resultat, kanske det beror på att du inte får tillräckligt med sömn. Sömn är då din kropp reparerar sig själv. Det är också när du bränner fett. Så att få tillräckligt med sömn är viktigt för din totala hälsa. Jag brukade ha en dålig relation till sömn. Jag sa alltid att jag inte behövde mycket sömn. Jag kunde klara mig på 5 timmar, men jag kände mig alltid trött och irriterad. Jag insåg att jag inte behövde ”bara klara mig”. Jag ville vara på min topp och verkligen blomstra. Detta innebar att jag behövde göra sömn till en prioritet. Jag gör mitt bästa för att gå och lägga mig vid samma tidpunkt varje kväll och vakna vid samma tidpunkt varje morgon. Jag skärmar också av mig från elektronik en timme innan jag går och lägger mig för att ge min hjärna och kropp tid att slappna av. Jag har också en nattlig rutin som hjälper mig att koppla av och förbereda mig för sömn. Detta kan innefatta att läsa en bok, göra några lugna yoga-övningar eller ta ett varmt bad. Så om du har kämpat med sömnen, kanske det är dags att prioritera och ändra dina vanor för att få tillräckligt med vila.

Minska stress – Stress påverkar vår hälsa mer än vi inser.

Jag vet att jag ofta talar om det, men det är så viktigt. Stress kan orsaka inflammation i kroppen, förvärra hormonell obalans och påverka vår mentala hälsa. Det är viktigt att hitta sätt att minska och hantera stress i ditt liv. Detta kan vara olika för var och en. För vissa kan det innebära att meditera eller yoga, för andra kan det vara att skapa en rutin eller tid för sig själv varje dag. För mig är det en kombination av att träna regelbundet, prioritera sömn och göra saker jag älskar. Att ta tid för dig själv är inte själviskt. Det är en nödvändighet för att du ska kunna ta hand om andra och vara på din bästa nivå. Ta reda på vad som fungerar för dig när det gäller att minska stress och försök att integrera det i din dagliga rutin.

Ta hand om din matsmältning – Jag vet, det här kanske låter konstigt eller inte så glamoröst, men din matsmältning är avgörande för din totala hälsa.

Det påverkar hur du känner dig, hur du absorberar näringsämnen och till och med din hudhälsa. Om din matsmältning är i obalans kan du uppleva problem som uppblåsthet, gas, förstoppning eller diarré. För att ta hand om din matsmältning är det viktigt att äta en hälsosam kost med mycket fiber, dricka tillräckligt med vatten och undvika mat som du vet att du inte tål eller som orsakar problem för dig. Probiotika kan också vara användbara för att främja en hälsosam tarmflora. Lyssna på din kropp och gör justeringar i din kost och livsstil för att stödja en optimal matsmältning.

Kom ihåg att dessa tips är generella och det är alltid bra att rådfråga en professionell inom området om du har specifika hälsoproblem eller behöver personlig rådgivning.

By Gösta & Anna Karin

Välkommen till Ekologiskt Forum! Vi är en blogg dedikerad till att främja en hälsosam och hållbar livsstil genom fokus på ekologiska produkter, mat och drycker, samt vikten av vitaminer och mineraler för välmående. Vänliga hälsningar, Gösta & Anna-Karin

Lämna ett svar

Liknande artiklar