Ekologiskt smink

Att välja ett ekologiskt smink innebär mer än att bara välja en certifierad ekologisk produkt i butiken. Det finns idag en uppsjö av olika certifieringar för ekologiskt smink som alla ställer olika krav på sina produkter. Vill man välja ett ekologiskt smink måste man därför alltid läsa på produktens innehållsförteckning för att se vad den faktiskt innehåller. Ofta kan en produkt även innehålla ämnen som inte får klassas som ekologiska, som tillexempel tillsatt vatten och olika typer utav mineraler. Märkningen EU Ecolable, Cosmos Organic och Natrue är certifierade ekologiska produkter där man ställer höga krav på andelen ekologiskt innehåll.

Certifierat ekologiskt smink

Ett certifierat ekologiskt smink innehåller oftast en viss % ekologiska ingredienser, hur stor andel varierar dock mellan de olika certifieringarna. Det ställs även krav på produktens övriga ingredienser, andel animaliska produkter och förpackning av produkten m.m. Men certifieringarna kommer i en uppsjö olika varianter då alla märken har möjlighet att skapa sina egna certifieringar och därmed kan produkten framstå som en mer ekologisk produkt än den i verkligheten är.

En certifierad ekologisk produkt är inte detsamma som en ekologisk produkt då det finns olika kriterier för dessa två märkningar. Att kalla sin produkt ekologisk betyder därför inte att den är certifierat ekologisk. Enligt marknadsföringslagen får du använda ordet ekologisk för din produkt så länge den innehåller så lite som 1% utav en ekologisk ingrediens, medan resterande ingredienser inte är klassade som ekologiska.

Det finns ingen förordning liknande den för livsmedel som kosmetika behöver förhålla sig till. Kraven är alltså olika för ekologiskt smink och ekologisk mat. En innehållsförteckning över ekologisk mat och ekologiskt smink ser även den väldigt olika ut. När det gäller ekologiskt smink så måste varje ingrediens specificeras i detalj och en matprodukt bara behöver skriva tillexempel mjölk, mjöl och vatten.

Varför du vill använda ekologiskt smink

Varför du vill använda ekologiskt smink

Ekologiskt smink behöver inte vara mer hälsosamt för dig som konsument än en naturlig produkt och en syntetisk produkt är inte alltid sämre än en ekologisk produkt. Hur säker en produkt är för dig som konsument handlar om dess kemi och där är kraven lika höga för alla produkter oavsett om de är ekologiska eller inte.

Det som talar för användandet av ekologiskt smink är påverkan på miljön. Vad vi använder på huden spolar vi också ner i våra avlopp. Ett reningsverk kan inte rena vårt vatten till 100% och mycket släpps därför ut i våra vatten, sjöar och hav igen.

Vi vill vara noggranna med att sortera förpackningarna till våra produkter och därför välja en produkt som är ekologisk i så många led som möjligt. En ekologisk certifiering av ditt ekologiska smink innebär således att det inte förekommit något bekämpningsmedel vid framtagandet utav dess innehåll och därför är bra för vår miljö. Att välja ett ekologiskt smink som dessutom har en miljömärkning likt ”Bra miljöval” eller ”Svanen” ger dig en säker grund för en produkt som är snäll både mot dig och miljön. I Sverige finns idag ett stort utbud av olika ekologiska sminkprodukter och ett utav dem hittar du här.