Ekologiska kläder

Ekologiska kläder kan uppfattas som en ny trend av en del människor men egentligen handlar det om en allt större efterfrågan. Tidigare var man tvungen att leta efter butiker som specialiserat sig på ekologiska kläder. Nu är det vanligt med sådant. Lindex och Kappahl är två exemplar av populära klädkedjor med mängder av ekologiska kläder. Allt från underkläder till ytterkläder finns tillgängliga i ekologiska varianter.

Men för att benämna kläder för ekologiska så räcker det inte bara med att undvika petrokemikalier och tyg gjort av polyester och liknande. Bara att kläderna är tillverkade av naturliga fibrer betyder inte att de får räknas som ekologiska kläder. Man måste också tänka på ekologisk odling av bomull, lin, hampa och andra fibrer. T.ex. bomull kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel för att lyckas bra. Ett annat exempel är garn och tyg framställts av bambu som för några år sedan marknadsfördes som ett ekologiskt alternativ. Men framställning av bambu tråd och garn innebar stora mängder farliga kemikalier. Nitril, akrylat, acetat, amid, sulfat, klorid och pyridin är alla giftiga för människor men används ofta i textilindustrin som en del av textilframställningen. Dessutom måste man ta hänsyn till vilket färgämne som används på kläderna. Förr i tiden var det hantverkare som färgade tyg och var ofta tvungna att leva och arbeta utanför städerna på grund av de starka lukterna. Vissa ingredienser som används vid färgning av tyg är mycket giftiga. Processerna för färgning av tyg använder man ofta ammoniak, alkalisalter, giftiga fixeringsmedel och stora mängder pigment.  Att arbeta med dem kan vara farligt för textilarbetare, särskilt om de inte har rätt skyddsutrustning. Och sedan måste man göra sig av med avfallsprodukter från färgning processen på ett säkert sätt.

Ekologiska alternativ

Linné

Tidigare var linne ett vanligt tyg som användes för att göra kläder och andra hushållstextilier såsom sängkläder och dukar. Det fungerade bra under tusentals år. Men under 1900-talet ersattes linne och hampa av bomull som den vanligaste fibern för kläder och hushållsartiklar. Nu är linne populärt igen och används återigen i klädproduktionen. Hampa är en annan gammal fibertyp som nyligen blivit populärt igen. Det, liksom med lin, kräver betydligt mindre vatten, gödningsmedel och bekämpningsmedel än bomull. Hampa är särskilt bra när man vill tillverka slitstarka arbetskläder. Det finns ekologiska bomullsodlingar också så den som vill köpa kläder av bomull kan få ekologiska kläder. Dessutom finns det kläder gjorda av ekologisk ull också. När man handlar kläder är det viktigt att leta efter miljömärkta kläder. Lyckligtvis är det lätt att hitta sådana kläder jämfört med 30 år sedan. Kolla efter pålitliga miljömärkningar som naturskyddsföreningens Bra miljöval. Tyvärr finns det företag som använder sin egen certifiering som kanske inte alltid är tillförlitligt.

Ekologiska kläder kan hittas var som helst nu för tiden. De flesta butikskedjor säljer dom och har ofta sin eget ekologiska märke.  Kläder tillverkade av ekologisk bomull är särskilt lätt att hitta.  Och även om det inte finns en butik i närheten som säljer kan man köpa på nätet istället. Så ekologiska kläder är inte längre en speciell, lyx marknadsnisch utan de är nu vanliga.