Ekologisk odling – Mina favoriter

Man kan ju ha en salig blandning av favoriter. Helt ärligt så kan faktiskt hela växthuset bestå av dina favoriter eftersom du bestämmer helt och hållet vad du skall odla. Å andra sidan kanske tråkigt nog inte får plats med alla favoriter utan kanske behöver växla var 2:a eller 3:e år.

Vi har dock tillräckligt med plats så vi får plats. På rak arm så vet jag inte antalet, men det rör sig förmodligen om 10-15 sorter med grönt och 5-10 olika frukter och bär. Yes- vi är ganska nära till att vara helt egenförsörjda på ekologiskt odlat. I skrivande stund kommer jag även att tänka på antalet kryddor vi har. Upp emot 5 olika kryddor. Något åt del hållet. Dess har jag tyvärr ingen koll på vad jag gäller sorter. Men gissar på de mest förekommande i ett svenskt hushåll.

Nu är det som jag nämnt i tidigare artiklar, min sambo som har det egentliga intresset av att odla, mer jag som hakat på i farten och fått upp intresset lite grann. Mina egna favoriter har med åren blivit – tomater, stora som små körsbärstomater, gurka och vanlig hederlig isbergssallad.

Favoritfrukt och bär

Favoritfrukt och bär
Favoritfrukt och bär

Favoriter bland frukten har blivit jordgubbar och hallon men även också Tayberry eller björnbärshallon som det heter på svenska, även om jag föredrar att säga Tayberry då det rimmar lättare på tungan vid uttal. Den hederliga grön-röda vattenmelonen. Minst men kanske inte minst i format, det gula härliga krusbäret physalis. Eller rättare sagt- kapkrusbär som det så snyggt heter. Men kapkrusbär känns lika avancerat som att säga björnbärshallon. Jag har nog aldrig hört nån säga annat än physalis i och för sig.

Fantastisk smak. Physalis har ett ganska stort användnings-område. Passar utmärkt till olika maträtter och sallader, likväl som till drinkar. Dess fantastiskt syrliga smak gör att den sticker ut lite.

Får ursäkta mitt fantastiska ”hopp” jag kan göra i artikeln. Men det kan nog lätt bli så när man samtidigt i skrivandet sitter och funderar på vilka favoriterna är. Jag lyckas hoppa in lite snyggt bland grönsakernas värld och börjar osökt tänka på skidkärtor. Ätit sådana förut?

Att jag frågar beror faktiskt på att jag då och då stöter på personer som varken vet vad det är eller smakat dessa. Men de personer som inte smakat dessa, tillhör nog mer gruppen ungdomar. Skidärtor, dessa kan jag knapra rakt av med skal och allting. Kan ofta komma på mig själv stå rakt upp och ner vid växthuset och knapra i mig dessa rakt av, hur många som helst.

När jag var mindre, säg så där för 30 år sedan, så stod man helt ärligt och tog sig tid att skala bort skalet från ärtorna. Det var godast. Men som sagt, barndomstid. Tänker avsluta denna artikel med att ta lite mellanmål tillsammans med sambo och sonen 4år. Blir egenhändigt gjorda våfflor med våra närodlade blåbär och hallon som min Fia har blandat ihop själv. Hon är helt fantastiskt denna kvinna. Vi unnar oss lite grädde på detta. Fantastiskt gott.

Bästa med egengjord sylt, är att du lätt kan frysa in sylten utan att det för den delen tappar smaken. Det kan du givetvis med mycket annat. Men jag kan inte påstå att smaken består.

Hon är som jag nämnt innan i tidigare artikel, en riktig klassiskt husmor. Brukar skämta med henne och säga att hon är som tagen ur Madicken-serien som utspelar sig under tidigt 1900-tal med husmor Alva.