Den ekologiska mjölken

Mjölk är något som det svenska folket druckit sedan stenåldern. Det är en av de mest grundläggande baslivsmedel och finns i nästan varje hushåll. Mjölken från kor innehåller livsnödvändiga näringsämnen som Vitamin B12, kalcium och protein, men även jod och folat (folsyra). Det finns minimjölk (fetthalt på 0,1%), lättmjölk (fetthalt på 0,5 %), mellanmjölk (fetthalt på 1,5%) och mjölk (fetthalt på 3 %). Alla de olika varianterna finns även som ekologiska. De största mejerierna i Sverige är Arla, Falköpings mejeri och Skånemejerier, men finns även många mindre. Ekologisk mjölk är ett sätt att bidra till en mer hållbar och miljövänlig mjölkproduktion och minska sitt ekologiska fotavtryck. För att mjölken ska få kallas ekologisk måste ett visst antal kriterier uppfyllas. För det första måste fodret korna äter vara KRAV-godkänt.

Det krävs att kon får en kalv varje år för att mjölkproduktionen ska hållas igång, och då gäller följande regler. På en ekogård ska kalvarna dia i minst ett dygn och födas i avskildhet från andra kor. Korna ska under betessäsongen även vara ute minst 12 timmar om dygnet och äta halva deras dagsbehov av foder och därmed spendera mindre tid i ladugården. Om dessa krav (och några fler) är uppnådda kan gården börja kallas KRAV-gård och producera hållbar ekologisk mjölk. En ko som inte producerar ekologisk mjölk producerar cirka 9000 L mjölk på ett år medan en ekologisk producerar 8000 L om året. Arla har även en “netto noll” vision där deras ekologiska produkter klimatkompenseras genom åtgärder som bland annat investering i skydd av skog, trädplanteringar och förnybar electricitet för att minska koldioxidpåverkan. Visionen är att de åtgärder ska kompensera helt för de utsläpp som sker i samband med produktionen av deras ekologiska mjölknetto noll.

Växtbaserad mjölk

Växtbaserad mjölk

Under senare tid har fler och fler alternativ till komjölk kommit tillväxtbaserad mjölk. Det finns många olika varianter på växtbaserad mjölk, bland annat på havre, soja, mandel, kokos, valnöt och ris. Den växtbaserade mjölken har kommit att bli ganska populärt inte minst för mjölk- och laktosallergiker men även veganer som vill ha sin mjölk. Märken som Oatly, Alpro, Go Green och Valio är kända för deras många varianter av växtbaserad mjölk och andra produkter. Det finns ekologiska alternativ även när det gäller växtbaserad. Oatly skriver klimatpåverkan på sina förpackningar, deras havredryck mellan ekologisk ger en klimatpåverkan på 0.26 kg CO2 per kilogram medan deras havredryck mellan ger en klimatpåverkan på 0.27 kg CO2 per kilogram.

Gårdsförsäljning

Transport och distribution från gårdar och till butiker bidrar till onödiga utsläpp. Vissa varor transporteras långt med lastbil vilket ger en högre miljöpåverkan. I Sverige finns det många gårdar som man kan åka till och som erbjuder direktförsäljning av mjölk. På så sätt kan man själv se hur kossorna mår och hur mycket mark de får beta på. Vissa gårdar erbjuder mjölk på lösvikt där man fyller på sina egna flaskor, vilket blir en mer hållbar mjölkproduktion då man slipper engångsförpackningar. Genom gårdsförsäljning värnar man om de lokala små gårdarna där man vet exakt var mjölken kommer ifrån och kan granska själv om gården håller standarden för en ekologisk gård.