Biotin vs Kollagen: Vilket är rätt för dig?

Biotin och kollagen har blivit populära inom skönhetstillskottsvärlden. Men många av oss är osäkra på skillnaden mellan de två och om vi borde välja det ena över det andra. Sanningen är att mycket av ditt beslut om vad som är rätt för dig kommer att bero på dina skönhetsmål.

Om du till exempel lider av håravfall kan det vara nödvändigt att se till att du får rätt näringsämnen för starkare och glansigare hår. På samma sätt kan du behöva produkter som kan hjälpa dig att öka byggstenarna för proteiner för att uppnå en hälsosam elasticitet i huden.

Vilka är fördelarna med biotin?

Biotin (B7 eller vitamin H) är en koenzym som naturligt förekommer i alla levande celler. Det finns i vissa av våra livsmedel och kan tas som ett kosttillskott. Biotin stödjer flera homeostas-relaterade funktioner i våra kroppar, inklusive celldelning och ämnesomsättningen av fettsyror och vissa aminosyror.

När biotin hjälper till att bryta ner maten, stärker proteinet och nya celler dina naglar, hud och hår. Dessutom är biotin vattenlösligt, vilket innebär att kroppen inte lagrar det, och det finns en relativt låg risk i samband med tillskott.

Skyddar din hud

När det gäller vår skönhet spelar biotin en viktig roll för underhåll av hud och hår genom att motverka åldrandesymptom som får vårt hår, hårsäckar och hud att bli skört, torrt och flagigt. Studier har visat att biotin kan hjälpa till att stoppa flagiga utslag, klåda och andra hudproblem.

Detta görs genom att sammanföra byggstenarna för att skapa fett genom att aktivera ett enzym som kallas acetyl Co-A karboxylas. Fetter är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam cellfunktion i din hud (inklusive hårbotten) och resten av din kropp. Dessa fettsyror hjälper till att nära din hud genom att producera en naturlig oljebarriär, vilket är avgörande för att hålla huden fyllig och återfuktad.

Främjar hårtillväxt

Forskning om biotin och dess effekter på hårtillväxt är fortfarande under utveckling. Men bevis tyder på att biotintillskott kan öka hårtillväxten och stoppa håravfall hos personer med bristtillstånd.

Studier från 2012 och 2015 visade att kvinnor med tunt hår fick fördelar av att ta biotintillskott. Studierna rapporterade mindre håravfall, ökad hårtillväxt på tunna fläckar och förbättrad tillväxt och hårkvalitet.

Förbättrar nagelstyrka

Begränsad evidens har visat genom forskning att biotintillskott kan hjälpa till att stärka svaga eller sköra naglar.

I en studie fann forskarna att 91% av deltagarna visade betydande hårdhet i naglarna efter att ha tagit en daglig oral dos av 2,5 mg under fem och en halv månad.

En annan studie visade att 2,5 mg biotin per dag var tillräckligt för att hjälpa 63% av deltagarna med sköra naglar. Dessutom upplevde den populationen märkbara förbättringar av sin nagelhälsa.

Vilka är fördelarna med kollagen?

Kollagen är det andra näringsämnestillskottet som alla pratar om. Kollagen är ett strukturellt protein och är det vanligaste proteinet i din kropp, som utgör nästan en tredjedel av dess sammansättning av proteiner.

Kollagenproduktionen är fördelaktig för att läka ledvärk, behålla musklernas styrka och främja hälsan hos din hud, naglar och hår. Dessutom bildas artärer och blodkärl genom produktionen av kollagen.

Kollagenet vi konsumerar i vår mat eller som kosttillskott bryts ner till aminosyror, inklusive lysin, prolin och glutaminsyra. Dessa essentiella aminosyror bildar sedan nya föreningar och proteiner. Som ett resultat är kollagen en betydande del av vår hud, senor, ligament och muskler.

När vi genomgår den naturliga åldringsprocessen minskar våra nivåer av kollagen, vilket får huden i våra ansikten och hårbotten att hänga och förlora sin elasticitet. Det finns flera typer av kollagen i våra kroppar, men typ I och III är de mest fördelaktiga för människor:

Typ I kollagen: Denna typ utgör den största delen av kollagenet i våra kroppar. Det ger tänder och ben sin struktur. Typ III kollagen: Denna typ är den näst vanligaste i våra kroppar och är avgörande för normal fibrerformation och kardiovaskulär utveckling. Både typ I och III kollagen är viktiga för hud, naglar, hår och anti-aging.

Förbättrar hudens elasticitet

Rökning, föroreningar och UV-strålar kan bidra till oåterkallelig förlust av elasticitet. För att behålla en slät, smidig och tonad hud är det viktigt att stoppa cellulär nedbrytning innan det inträffar.

En översikt över orala kollagentillskott i Journal of Drugs in Dermatology (JDD) nämner fördelarna med att bevara hudens hälsa. Efter att ha granskat data från flera kliniska studier fann forskarna att tillskott var säkra utan rapporterade biverkningar.

De drog slutsatsen att användare som tar kollagentillskott kan dra fördel av:

Ökad mängd kollagen i dermala skikten av huden. Förbättrad hudens elasticitet. Anti-aging-effekt. Förbättrad fuktretention i huden. Snabbare sårläkning.

Hjälper till att tjockna håret

Även om det bara finns en liten mängd kollagen i de yttre lagren av ditt hårstrå, finns det gott om det i mittenlagret av din hud, som kallas dermis. Dermis består till 70% av kollagen och är där dina hårrötter är belägna. Detta kollagen stärker elasticiteten och styrkan i din dermis.

Under åldringsprocessen minskar produktionen av kollagen i vår hud, vilket innebär att den har svårt att förnya dermala celler. När detta inträffar blir vår hud svagare och våra hårsäckar krymper. Att se till att din kropp har tillräckligt med kollagen kan hjälpa dig att förebygga håravfall.

Förbättrar nagelkvaliteten

Ålder, kost, genetik och kost påverkar alla din nagelhälsa. Till exempel kan övergångsåldern trigga hormonella förändringar, vilket kan leda till ett tillstånd som kallas onychorrhexis, eller sköra naglar. Dessutom påverkar minskade nivåer av progesteron och östrogen dina naglar, liksom minskade nivåer av kollagen.

En studie från 2017 undersökte effekten av kollagentillskott på 25 deltagare med skört nagelsyndrom, en sjukdom som leder till skrovliga, flagnande och trasiga naglar. Efter 24 veckor visade forskarna att volontärerna hade 42% färre trasiga naglar och en 12% ökning av tillväxthastigheten.

Biotin vs. kollagen: Vilket ska jag välja?

Att veta vilket tillskott som är rätt för dig kan vara utmanande. Men valet mellan biotin och kollagen beror till stor del på vilka fördelar du hoppas uppnå. Till exempel kan personer som lider av ledvärk eller benskörhet söka lindring genom kollagentillskott.

Om du däremot är vegetarian kan du överväga biotintillskott, eftersom de flesta kollagentillskott kommer från marina eller bovina källor.

Signifikant nog bör du diskutera användningen av något nytt tillskott med en kvalificerad hälso- eller skönhetsexpert innan du påbörjar användningen. De kan erbjuda råd baserat på din nuvarande hälsa, mediciner och allmänna mål för skönhet och välbefinnande.

By Gösta & Anna Karin

Välkommen till Ekologiskt Forum! Vi är en blogg dedikerad till att främja en hälsosam och hållbar livsstil genom fokus på ekologiska produkter, mat och drycker, samt vikten av vitaminer och mineraler för välmående. Vänliga hälsningar, Gösta & Anna-Karin

Lämna ett svar

Liknande artiklar