Vilket är det bästa tillskottet mot håravfall?

Håravfall är något många av oss kommer att möta i livet. Enligt Cleveland Clinic kommer hälften av alla kvinnor att uppleva märkbar uttunning. Kvinnligt mönsterhåravfall (FPHL) är den vanligaste orsaken och påverkar nästan 30 miljoner kvinnor i USA.

Oavsett hur friskt och fylligt ditt hår har varit kommer vi förr eller senare märka att mer av hårbotten syns genom håret. Åldersrelaterat håravfall kan vara utmanande att hantera, men det finns metoder som kan användas för att behandla det.

Att äta en varierad kost rik på näringsämnen är en av de mest grundläggande sätten att tackla håravfall. Men våra kroppar kan ha svårare att absorbera vitaminer och mineraler ju äldre vi blir.

Tillskott är en utmärkt resurs för att tillföra de näringsmässiga byggstenarna som vårt hår och hårbotten behöver för att bibehålla en stadig tillväxt och motverka miljöskador. Vilket är det bästa tillskottet mot håravfall? Låt oss ta en titt.

De främsta orsakerna till håravfall

Det råder liten tvekan om att hormonella förändringar är en primär faktor vid åldersrelaterat håravfall. Under perimenopaus börjar håret växa där vi inte vill ha det samtidigt som det faller ut där vi behöver det som mest.

Nivåerna av progesteron och östrogen sjunker, vilket ger utrymme för androgener, våra manliga hormoner, att öka. Vårt hår blir tunnare under och efter klimakteriet på grund av att hårsäckarna krymper till följd av en ansamling av dihydrotestosteron (DHT). DHT bromsar hårväxten och komprometterar hårets rotsystem. Detta kan leda till ökad håravfall med färre hårstrån som ersätter de gamla.

Andra orsaker till håravfall

Andra faktorer som kan bidra till ditt håravfall inkluderar:

Ärftlighet – Dina föräldrar kan ha överfört åldersrelaterat FPHL, även kallat androgen alopeci. Denna vanliga form av håravfall kännetecknas av uttunning i ett förutsägbart mönster, vanligtvis på toppen av huvudet. FPHL ökar vanligtvis i samband med hormonella förändringar och sker gradvis.

Medicinska tillstånd – Tillfälligt eller permanent håravfall kan tillskrivas specifika medicinska tillstånd, inklusive: Alopecia areata – En autoimmun sjukdom som skadar hårsäckarna och leder till fläckvis håravfall. Sköldkörtelsjukdom – En medicinsk sjukdom som påverkar sköldkörtelns funktion.

En stressande händelse – En känslomässig eller fysisk chock, som en dödsfall i familjen eller hög feber, kan orsaka tillfällig uttunning av håret några månader senare.

Mediciner – Håravfall kan vara en biverkning av läkemedel mot artrit, cancer, högt blodtryck, depression med mera.

Behandlingar och frisyrer – Flätor, cornrows och andra frisyrer som drar åt håret hårt kan orsaka dragalopesi. Du kan även uppleva håravfall om du behandlar håret med permanentvätska eller varm olja.

Otillräcklig näring – Om din kost saknar protein, järn eller andra näringsämnen kommer du sannolikt att uppleva håravfall.

Tillskott för håravfall

Det finns en mängd olika vitamin­tillskott för håravfall och det kan vara svårt att avgöra vilka som är bäst för ditt åldrande hår. Dermatologer rekommenderar oftast tillskott som innehåller antioxidanter, inklusive vitamin C och E, biotin, B12 och järn.

Kollagentillskott rekommenderas också på grund av deras förmåga att förbättra hudens densitet och öka hårets draghållfasthet.

Vitamintillskott

Vitamin A (retinylacetat) – Retinylacetat är en organisk form av vitamin A som hjälper kroppen att syntetisera kollagen, det primära strukturella proteinet i vår hud och vårt hår. Det är nödvändigt för celltillväxt och hjälper till att hålla hårbottens porer fria från smuts och olja.

Vitamin C (askorbinsyra) – Vitamin C har visat sig hjälpa kroppen med cellreparation och främja kollagenproduktionen. Det innehåller antioxidanter som skyddar vår hårbotten mot skador från fria radikaler och hjälper vår kropp att absorbera mer järn i blodet.

Vitamin D3 – Vitamin D spelar en betydande roll för att förhindra håravfall. Det påverkar de celler som producerar keratin (en av de främsta byggstenarna för hår) för att starta hårfollikelcykeln och främja hårtillväxt.

Vitamin E (DL-A-tokoferylacetat) – Vitamin E har antioxidantegenskaper som skyddar ditt hår och hårbotten mot skadliga fria radikaler. Det kan också öka glansen och förhindra håravfall.

Vitamin B6 (pyridoxinhydroklorid) – Vitamin B6 har visat sig binda till testosteronreceptorer och bromsa produktionen av DHT. Detta kan förhindra håravfall och främja ny hårväxt.

Folsyra – Folsyra hjälper till att skapa röda blodkroppar, som ger syre till snabbt delande celler, inklusive ditt hår. Det hjälper också till att tjockna ditt hår, ge glans och förhindra håravfall.

Vitamin B12 (cyanokobalamin) – B12 är viktigt för cellmetabolism, bildning av röda blodkroppar och nervfunktion. Det främjar celldelning och hjälper till att förebygga grått hår.

Biotin – Biotin är viktig för hud-, nagel- och hårfunktion. Den hjälper till att förhindra uttunning och förbättrar kroppens keratinstruktur, vilket leder till längre och starkare hårstrån.

Vitamin B5 (kalcium-D-pantotenat) – Vitamin B5 är mest effektivt när det tas tillsammans med andra B-komplex-vitaminer. Det är användbart vid sårläkning och skyddar dina hårsäckar, vilket förhindrar håravfall.

Zink – Zink förbättrar produktionen av talgolja. Dina talgkörtlar producerar talgolja vid hårsäckens bas. Talgoljan håller hårbotten fuktig och motverkar oönskade fjäll och mikrober.

Kollagentillskott

Kollagen är viktigt för en slät hud och smidigt hår. När vi är yngre producerar våra kroppar en överflöd av detta strukturella protein, men produktionen minskar när vi blir äldre. Orala kollagentillskott ökar hudens fuktighet, elasticitet och hårbottenens densitet.

För märkbara förbättringar över tid avseende hårets struktur och hårbottens fuktighet bör du ta två gummies varje dag eller enligt anvisningar från din läkare.

By Gösta & Anna Karin

Välkommen till Ekologiskt Forum! Vi är en blogg dedikerad till att främja en hälsosam och hållbar livsstil genom fokus på ekologiska produkter, mat och drycker, samt vikten av vitaminer och mineraler för välmående. Vänliga hälsningar, Gösta & Anna-Karin

Lämna ett svar

Liknande artiklar